Dicţionar

Tehnologie aseptică

Tehnologie utilizată pentru îmbutelierea produselor fără conservanţi, în special a sucurilor de fructe şi a ceaiurilor, în condiţii sterile.

Îmbuteliatori

Agenţi economici care produc, vând şi distribuie produsele Companiei Coca-Cola pe baza unui acord de tip franciză.

Fabrică de îmbuteliere

Unitate de producere a băuturilor ce include depozite, ateliere şi alte clădiri şi instalaţii aferente.

Băuturi răcoritoare carbonatate

Băuturi non-alcoolice carbonatate ce conţin arome şi îndulcitori, excepţie făcând, printre altele, apele, apele aromate, sucurile de fructe şi cele naturale, băuturile sportive şi energizante, ceaiurile şi cafeaua.

Preocuparea pentru schimbările climaterice

Acest cadru permite participanţilor la UN Global Compact să înainteze soluţii practice la schimbările climaterice, să contribuie la formularea politicilor publice şi la modificarea percepţiilor generale.

Chlorofluorocarbon (CFC)

Compus chimic folosit în echipamentele de răcire, ce dăunează stratului de ozon şi contribuie la încălzirea globală.

Coca-Cola Hellenic

Compania de Îmbuteliere Coca-Cola Hellenic S.A şi, in functie de context sucursalele şi investitorii săi. Apare de asemenea sub denumirea de “ Grupul” sau “ Compania”.

Sistemul Coca-Cola

Compania Coca-Cola şi îmbuteliatorii săi.

Centrala de cogenerare ( CHP)

Numita şi centrala de tri-generare, aceasta poate produce energie, agent termic şi de răcire şi CO2 într-un proces combinat, cu 40% mai eficient decât aceste procese luate separat.

Concentrat

Esenţă a băuturilor, la care se adaugă apa şi alte ingrediente pentru producerea băuturilor răcoritoare. Poate conţine extracte concentrate de plante, sucuri de fructe, coloranţi şi alte componente.

Consumator

Persoana care consumă produsele Coca-Cola Hellenic.

Responsabilitate Socială Corporativă ( CSR)

CSR este “ un concept prin care companiile includ în mod volunatar în operaţiunile lor de afaceri şi în interacţiunea cu toate părţile implicate preocupărilor lor sociale şi faţă de mediu.
A fi responsabil din punct de vedere social nu înseamnă doar îndeplinirea obligaţiilor legale, ci depăşirea acestora investind în capitalul uman, în protecţia mediului şi în relaţiile cu părţile implicate” .

Client

Punct de vânzare, restauant sau alte operaţii care vând sau servesc produsele Coca-Cola Hellenic direct consumatorilor.

Registrul GHG ( Gaze cu efect de seră)

Acest forum permite organizaţiilor să dezvăluie, să monitorizeze şi să compare emisiile lor de gaze cu efect de seră.

CZE

Abreviere pentru cantitatea zilnică estimată.

Great Place to Work

Lista cu cele mai bune companii la care să lucrezi, alcătuită de organizaţia de cercetare, management şi consultanţă - Institutul Great Place to Work - fondată în anul 1991, cu sediul în SUA. Aceasta are membri afiliaţi în întreaga lume, printre care şi publicaţii financiare, cum ar fi: “Financial Times” şi “Il Sole 24 Ore”.

Ideea ce stă la baza acestei organizaţii este următoarea: un loc de muncă excelent poate fi măsurat în funcţie de calitatea celor trei tipuri de relaţii ce apar – cea dintre angajati şi superiori, cea dintre angajaţi şi funcţia lor în companie şi cea dintre angajaţi, în general.

HoReCa

Acronim comercial ce înseamnă “ Hotel-Restaurant-Cafenea” şi vizează acel segment de industrie implicat în prepararea şi servirea mâncărurilor şi a băuturilor.

IT

Abreviere pentru Tehnologie Informatică.

ISO 9001

ISO 9001 este un standard recunoscut pe plan internaţional, care certifică sistemele de control al calităţii. Este recomandat tuturor organizaţiilor, idiferent de dimensiune şi profilul de activitate.

ISO 14001

ISO 14001 este un standard recunoscut pe plan internaţional, care certifică mecanismele de protecţie a mediului şi permite organizaţiilor să reducă impactul asupra mediului şi să dezvolte o politică organizaţională cu scopul îmbunătăţirii performanţei în domeniu.

Piaţa

Se referă la teritoriile în care Coca-Cola Hellenic îşi desfăşoară afacerea, în contextul zonelor geografice adesea definite de graniţe.

Băuturi răcoritoare necarbonatate

Băuturi non-alcoolice fără CO2, incluzând, dar nu limitându-se la: ape şi ape aromate, sucuri de fructe şi cele naturale, băuturi sportive şi energizante, ceaiuri şi cafea.

ONG

Organizatie non-guvernamentală.

OHSAS 18001

OHSAS 18001 este un standard internaţional cu privire la aplicarea voluntară a unui sistem de garantare a siguranţei angajaţilor, ce include măsuri de precauţie suplimentare celor cerute de lege.

Fabrică

Numită şi fabrică de îmbuteliere, aceasta se referă la unităţile de îmbuteliere Coca-Cola Hellenic, în care se produc băuturi răcoritoare.

PET – Polietilen Tereftalat

Un tip de poliester folosit la fabricarea recipientelor uşoare şi rezistente atât pentru băuturi, alimente cât şi pentru non-alimente. Prin reciclare PET –urile pot fi trabsformate în containere, îmbrăcăminte, covoare, componente auto şi materiale industriale.

Băuturi Ready-to-drink ( RTD)

Băuturi ambalate “pre-mix”, gata de a fi consumate imediat, fără nicio altă preparare.

Părţile implicate

Grupuri sau indivizi ce influenţează sau sunt afectaţi de activitatea unei organizaţii.

TCCC

Compania Coca-Cola şi în functie de context sucursalele ei.

UNESDA

Uniunea Asociaţiilor Europene de Băuturi, membru fondator al Platformei Europene de Dietă, Activitate fizică şi sănătate.

Navetă Unitate

Aproximativ 5.678 litri sau 24 de unităţi a câte 0,25 litri de mărimea unei sticle originale de Coca-Cola.

Afaceri cu automate

O afacere care utilizează automate în vânzarea produselor. Acestea sunt dispozitive automate, ce vând bunuri precum băuturile răcoritoare sau gustări fără vânzător.

Back to top

Alte linkuri